024 – 30 30 390 algemeen@alkemadevanpassel.nl
Selecteer een pagina

Hoe staan advocatenkantoren ervoor als het gaat om innovatie en toepassing van intelligente computersystemen?

In augustus 2018 is door Tom Kieft van uitgever ‘Mr. Online‘ (een digitaal platform voor juristen met een maandelijkse papieren uitgave) onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor advocatenkantoren voor innovatie. Met name is onderzocht of kleinere advocatenkantoren mee kunnen in de toepassing van zogenaamde legal tech (geautomatiseerde, juridische oplossingen). Alkemade & Van Passel Advocaten is een klein kantoor dat zich vrijwel uitsluitend toelegt op het ICT-recht, privacy- en arbeidsrecht. Vanwege zijn achtergrond en praktijkervaring, is hij gevraagd om mee te werken aan het artikel.

Volgens Van Passel kunnen advocaten en kleinere advocatenkantoren die geen interne expertise hebben met ICT en de middelen ontberen om daarin te investeren op termijn in de knel komen. Dat zou zonde zijn. Ambachtelijke kennis van doorgewinterde ‘eenpitters’ kan daardoor mogelijk verloren gaan omdat zij zich niet meer (voldoende) kunnen profileren/meten met grotere kantoren.

Maar waar problemen lonken, liggen er ook kansen, op de eerste plaats voor leveranciers/programmeurs. “Ongeveer de helft van de advocaten in Nederland werkt op een klein kantoor of als eenpitter. Het zou dus voor leveranciers ook een uitgelezen kans zijn om systemen en software aan te bieden die deze doelgroep beter en betaalbaarder bedienen.”

Het hele artikel met het interview met Van Passel is hier te raadplegen.